Themasessie Kerkelijk Waardebeheer

1.         Uw kerkgebouw: best belangrijk

Bij Kerkelijk Waardebeheer denken we niet dat God uit Nederland verdwijnt. Kerkgebouwen zijn een belangrijke vindplaats voor geloven en spreken nog steeds veel mensen aan. Niet alleen gelovigen, ook andere mensen hechten aan kerkgebouwen. Hoe kijkt u er eigenlijk tegenaan? Een heilige plaats, een gebouw voor samenkomst of anderszins? In deze workshop gaan we samen op zoek naar de betekenis van het kerkgebouw en wat dat in de huidige tijd betekent voor de toekomst van uw geloofsgemeenschap.

Workshopleider is mr. Petra M.M. Stassen, directeur Kerkelijk Waardebeheer. Zij is juriste en was 25 jaar werkzaam als juridisch adviseur in de RK Kerk. Sinds 2007 heeft zij zich verdiept in het vraagstuk van herbestemming van kerkgebouwen.

2.         Kerken veranderen gaat in stappen

Kerkgebouwen zijn belangrijk en u weet niet of u ze in uw midden kunt houden. Bij Kerkelijk Waardebeheer zit u aan het goede adres. Wij weten wat u kunt doen om een zorgvuldig proces over keuzes rondom kerkgebouwen op gang te krijgen met uw geloofsgemeenschap. Met u samen kijken we - letterlijk en figuurlijk - welke stappen er gezet moeten worden voordat er goede beslissingen kunnen worden genomen. Wie betrekt u daarbij en hoe zorgt u voor goede resultaten?

Workshopleider is Menno L. Stok MRE, adviseur van Kerkelijk Waardebeheer. Hij werkte voor grote ontwikkelaars en heeft zich in 2013 zelfstandig gevestigd als gebieds- en vastgoedontwikkelaar.

3.         Uw kerk verkopen… of juist niet?

Een gezonde exploitatie is belangrijk. Veel geloofsgemeenschappen kunnen de eindjes niet meer aan elkaar knopen. Het onderhoud van kerkgebouwen is een van de grote kostenposten. Kerkelijk Waardebeheer is expert in het optimaliseren van de exploitatie van kerkgebouwen. Wat kan er en vooral: wat wilt u van uw kerkgebouw maken? Verkopen is niet altijd de beste optie, en bovendien: ook dat valt nog niet mee. Daar hebt u betrouwbare deskundigen bij nodig, dus: kom en doe mee!

Workshopleider is ing. Lucas D.V. Sluiter, adviseur Kerkelijk Waardebeheer. Hij studeerde bedrijfskunde en vastgoed en zocht in Arnhem voor vijf kerkgebouwen en zeven nevengebouwen van de RK Parochie naar een nieuwe bestemming.