Energiebeheer

Hoeveel kost een nieuwe verwarmingsinstallatie?

Dit is in onze dagelijkse praktijk de meest gestelde vraag. De motieven om deze vraag te stellen kunnen zeer divers zijn. De beheerder gaat de kerk herinrichten. De bestaande installatie is technisch verouderd of functioneert zelfs niet meer. Het energieverbruik is te hoog, het regent klachten over het binnenklimaat en het comfort. Of de kerk wordt ingezet voor andere functies? Soms wordt enkel de verwarmingsinstallatie vervangen, soms worden tegelijk meer (bouwkundige) zaken aangepakt. Laat de esthetische waarde van de kerk een grote aanpassing toe? Allemaal vragen waarop eerst een antwoord nodig is om een basisbudget te bepalen. Om een budget vast te stellen voor de verwarmingsinstallatie is meer informatie nodig. Elke budgetvraag gaat gepaard met wensen en eisen. In deze workshop geven wij de beheerders van de kerk gereedschappen mee, die nodig zijn om een dergelijk budget samen te stellen. De workshop wordt geleid door Arie Middelkoop.

Zo pak je energiebesparing aan

De energierekening is een van de grootste kostenposten op de begroting van een kerkgebouw. Oude kerken kampen met hoge gasrekeningen, verlichting verbruikt veel stroom. Niet alleen de commissie van beheer draagt verantwoordelijkheid voor de kosten van energie. Ook individuele kerkleden kunnen hier een belangrijke rol bij spelen. In deze workshop hoort u waar te beginnen wanneer u uw energieverbruik wilt terugdringen. Wij onderzoeken met u de haalbaarheid om zelf stroom op te wekken met zonnepanelen. Het wordt een workshop vol nuttige tips over gedragsverandering en technische mogelijkheden.